Malzemeler Listesi:
yarım kg. buğday ( aşure ve keşkek için)
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir
1 kg. toz şeker
Hazirlanisi:
Aşureyi başlamadan önce geceden olabilir.Büyük bir tencereye 9-10 saat öncesinden büyük bir tencereye alıp içerisini su ile doldurarak bir taşım kaynatın.
Daha sonra nohut ve kurufasulyeyi bir tencereye koyarak bir tencereye alıp tekrar buğdaydaki işlemi tekrarlayınız.
her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 9-10 saat dinlendirin.
8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.
buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.
hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.
aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder