26 Temmuz 2013 Cuma

sebzeli pilav ve beşamel soslu tavuk Tarifi


SEBZELİ PİLAV tarifi

için Malzemeler :

2 su bardağı pirinç
1 su bardağı kadar iç bezelye
1 adet havuç
1 küçük kutu konserve mısır
Tereyağı
Tuz

hazırlanışı:
Öncelikle 2 su bardağı pirinci sıcak suda en az 1 - 2 saat öncesinden ıslatın. Eğer taze bezelye kullanacaksanız; bezelyeyi ayıklayıp yıkayın. Soyulmuş havuçla beraber, havucu doğramadan bir tencerede haşlayın. Ama hazır tam da mevsimiyken taze bezelye kullanmanızı öneririz. Az zeytinyağında yıkanıp süzülen ıslanmış pirinçleri kavurun. Kavrulan pirinçlerin üzerine kaynar su ekleyin. Su ölçüsünü genelde 1 ölçü pirince 1, 5 ölçü su olarak kullanın. Suyu ekledikten sonra tuzunu, haşlanan bezelyeyi ve bezelyelerin içinden çıkarıp küp küp doğradığınız havucu ve mısırı da ekleyin. Eğer konserve bezelye kullanacaksanız mısırla beraber direk haşlamadan ekleyin. Pilav suyunu çekince altını kapatın. Küçük bir tavada tereyağını kızdırıp pilavın üzerine dökün ve pilavı narin bir şekilde ezmeden karıştırıp demlenmeye bırakın.


Beşamel Soslu Tavuk Tarifi

1 adet tüm tavuk
sıvı yağ
pul biber
karabiber
tuz

beşamel sos için;

2.5 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz

Üzerine;

kaşar peyniri rendesi

Tavuk etini kaynatalım. Hazırlanan tavuğu ocaktan alarak küçük bir fırın kabının tabanına yayalım.  Onun üzerine de beşamel sos hazırlayıp yemeğin üzerini beşamel sos ile kapatalım. Fırın kabını fırına sürerek üzeri pembeleşinceye kadar 190 derece fırında pişmeye bırakalım. Beşamel sos kızarmaya başlayınca fırından alıp üzerine rendelenmiş kaşar peynirlerini serperek tekrar fırına sürelim. 3-5 dk daha fırında peynirlerin erimesini bekledikten sonra yemeğimiz hazır. 

Beşamel sos nasıl yapılır?

Unu sıvı yağda karıştırarak kavurun, rengi hafif dönmeye yakın çırpıcı ile bir taraftan hızlıca çırparak sütü ilave edin ve karıştıra karıştıra kaynatın. Bir iki defa fokurdadıktan sonra ocaktan alabilirsiniz. Dilerseniz sıvı yağ ile beraber tereyağı da kullanabilirsiniz. Az tuz ilave etmeyi de unutmayın:)

AFIYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder