6 Temmuz 2013 Cumartesi

KESME MANTI YAPIMI

KESME MANTI YAPIMI

Malzemeler:
3 kilogram un
7 adet yumurta
1/2 çay bardağı tuz
5 su bardağı su (yarı-yarıya süt de olabilir)



Yapılışı:
Su veya süt bir kap içerisinde iyice çırpılır.
Unun büyük bir kısmı karıştırma kabı içerisine koyulur. Ortası havuz şeklinde açılarak sıvı malzeme dökülür. Tuz unun üzerine serpilir. Yavaş un sıvı malzemeyle buluşturularak yoğrulmaya başlanır.
Erişte hamuru kulak memesi yumuşaklığından daha sert bir hamur oluyor. 
Yoğurduğumuz hamurun üzerine nemli bir bez örterek 10-15 dakika kadar dinlendirelim. 


Daha sonra bundan 10 adet büyükçe bezeler hazırlayalım.
Bu bezelerin her birini yuvarlayarak düzgün bezeler hazırlamaya çalışalım.
Bezelerin üzerlerine nemli bir bez örterek ilk yuvarladığımız bezeden başlayarak ve çok az un kullanarak merdane yardımıyla açmaya başlayalım.

Büyük pasta tabağı büyüklüğüne ulaşan yufkayı bu aşamadan sonra oklava kullanarak büyütelim. Yufkayı oklavayla büyütme işlemi esnasında pek un kullanmıyoruz. Zira un yufkayı sonrasında çok çabuk kurutur.

Her tarafı aynı incelikte olacak şekilde börek yufkasından biraz kalın olacak şekilde açalım. Bu ölçüde bir hamurdan elde ettiğimiz bu sayıdaki bezelerden hemen hemen hazır yufka büyüklüğünde yufkalar oluyor.
Açtığımız yufkaları temiz bir örtünün üzerine serelim.

Bütün yufkaları bu şekilde açıp, hazırlayarak örtü üzerine serelim.
Oda ısısında bir miktar nemini alması için bezin üzerine serdiğimiz yufkaları, ara sıra çevirerek eşit oranda dinlenmesini sağlayalım. Ayrıca bu aşamada yufkalara güneş değmemesi gerekiyor.


Yufka nemini alıp, kenarları biraz kurumaya başlayınca ilk serdiğimiz yufkadan başlayarak kesme işlemine geçelim.
Yufkayı ilk önce ortadan ikiye keselim. Bu iki parçayı üst üste koyalım. İki parmak eninde boydan şeritler halinde keselim.

İkişerli uzun şeritleri ince ince kesmeye başlayalım.

Kesme işlemini ise şu şekilde yapalım.
Parmaklarımızı uzun şerit şeklindeki hamurun üzerine koyalım. Tırnaklarımızı hafif içeri doğru çekerek, diğer elimizdeki bıçakla ince bir şekilde kesmeye başlayalım. Bu işlemi iyi kesen bir bıçakla yaparsak daha kolay bir şekilde yaptığımızı göreceğiz. Ayrıca bu tür işlerde ilk önceleri alışkın olmayanlar yavaş bir şekilde yapsalar da zamanla hız kazanacaklardır.
Kestiğimiz mantilari elimizle havalandıralım.



Sonra kestiğimiz bu MANTILARI tekrar bez üzerine serelim.
Bu şekilde erişteleri hazırlayıp kurutalım.


Ara-sıra karıştırmayı unutmayalım. Tamamen kuruduktan sonra bez torbalara doldurup kaldıralım. Kuru ve serin bir yerde muhafaza edelim.
AFİYET OLSUN…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder