15 Temmuz 2013 Pazartesi

SAHURLUK Peynirli açma Tarifi

Ebu Said el-Hudri Radiyallâhu Anhın rivayetine göre Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur:

“Sahur yemeğinde bereket vardır. Bir yudum su bile içecek olsanız sahura kalkmayı ihmal etmeyiniz. Çünkü sahura kalkana Allah rahmet eder, melekler de bağışlanmaları için dua ederler.” (Müsned, 3:44)

Sahura kalkmak iki türlü berekete vesiledir. Birisi, sahur yemeğini yiyen insanın gündüz oruç sıkıntısını çok daha az çekmesi, oruca dayanıklı olmasıdır. Böylece Cenab-ı Hak onun rızkına, yediklerine bereket, bolluk ihsan eder.
Diğeri de, seher vakti uyanık kalmakla insan, ibadete, duaya ve zikretmeye fırsat bulur. Çünkü sahura kalkamayacak olsa o bereketli saatleri uyku ile geçirecek, dolayısıyla manevî hissesi az olacaktır.
Hadisteki teşvik bu iki noktanın sağlanması açısından önem taşır.

Ayrıca Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem iftar yemeğini acele tutarken, sahur yemeğini geciktirirdi. İmsak vaktinin girmesine yakın zamana kadar bekler, o zaman gelince yer içerdi. Çünkü, yemek ne kadar geç yenirse o kadar geç acıkılır, oruca daha hazırlıklı olunur.

Enes’in Radiyallâhu Anh rivayetine göre ise Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem sahur yemeğini yememizi özel olarak tavsiye ederek şöyle buyururlar:
“Sahur yemeği yiyin, zira sahur yemeğinde bereket vardır.” (Buhari, Savm: 20, Müslim, Sıyâm: 45; Tirmizî, Savm: 17; Nesâi, Savm: 18.)

Amr ibni Âs Radiyallâhu Anhın rivayet ettiği bir hadiste Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem bu farkı şöyle bildirir:
“Bizim orucumuzla Ehl-i Kitabın orucunu ayıran fark sahur yemeğidir.”
(Müslim, Sıyâm: 46; Ebu Dâvud, Savm: 15; Tirmizî, Savm: 17; Nesâi, Savm: 27)



SELAMUN ALEYKUM DEGERLI KARDESLERIM BU MUBAREK RAMAZAN I SERIFTE HAZIRLIKLARIM DEVAM ETMEKTE 
MIS GIBI POFUDUK POFUDUK ACMA ILE NIYETLENELIM INSAALLAH
SAHURLUK ICIN ÖNCEDEN PISIRIP DERIN DONDURUCUYA ATIN IFTARDAN SONRA CIKARIN SANKI TAZE YAPMIS GIBI YUMUSACIK OLACAKTIR INSAALLAH

HAYIRLI SAHURLAR AFIYET SIFA OLSUN RABBIM ORUCUMUZU KABUL ETSIN INSAALLAH 

AMIINN





 Malzeme Listesi:


1 Paket maya 
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı şeker
1tatlı kaşığı tuz 
aldığı kadar un 
içine maydonoz ve peynir


Hazırlanışı: 

Önce sıvılar maya ile karıştırılır unu eleyerek eklenir yumuşak bir hamur yoğurulur 1 saat ılık bir ortamda dinlendirilir bezelere ayrılır tabak büyüklüğünde açılır 8 parça ya pasta keser gibi kesilir içine harc konulur ve tepside 20 dakika daha dinlendirilir sonra üzerine yumurta sarısı sürülür çörek otu ve susam serpilir 180c önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir 
Afiyet olsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder